Банкір дав невтішний прогноз по курсу гривні: до чого готуватися українцям

Банкір дав невтішний прогноз по курсу гривні: до чого готуватися українцям

Банкір зазначив, що допустимий «люфт» курсових змін складає до 5% від основного курсу / фото ua.depositphotos.com

У державному бюджеті на 2024 рік закладено курс гривні на рівні 40,7 грн за долар, і наразі спостерігається поступове наближення до планового показника. 

Голова правління «Глобус Банку» Сергій Мамедов у коментарі УНІАН повідомив, що станом на середину квітня ключові показники, закладені в держбюджет на 2024 рік, виконуються – насамперед це стосується «кволої» девальвації гривні. 

«Так, протягом січня-березня курс долара щодо гривні зріс у середньому на 2,6% (з 38 грн станом на 1 січня до 38,99 грн на 1 квітня), що становить майже третину від запланованої річної девальвації, — в бюджеті закладено курс 40,7 грн, тобто на 7% від «стартового» курсу на початок 2024 року», — сказав експерт. 

Відео дня

Мамедов припускає, що в умовах, коли бюджетні прогнози збігатимуться з реальним станом справ, подальша девальвація гривні може скласти ще 4,4%, а до кінця року курс національної валюти теоретично знижуватиметься малопомітними темпами в середньому на 0,5% на місяць (орієнтовно на 0,19 грн).

За словами банкіра, протягом першого кварталу курсові коливання, як в бік зростання, так і в бік зменшення, відбуваються з незначним відхиленням від «базового» курсу, які в тижневому розрізі не перевищують 2%. При цьому допустимий «люфт» курсових змін складає до 5% від основного курсу.

Мамедов наголосив, що валютний ринок живий, проте режим «керованої гнучкості», запроваджений регулятором, стишує будь-які прояви немотивованого зростання валютних курсів, насичуючи попит через активні валютні інтервенції на міжбанку.

«Така формула поки що виправдовує сподівання, адже подальша лібералізація валютного ринку залежатиме від низки економічних та воєнних обставин, серед яких наріжним каменем є обсяг макрофінансової допомоги, яка покриває масив бюджетних видатків, а також достатня для успішної боротьби з ворогом воєнно-технічна допомога», — зауважив банкір.

Курс валют в Україні — останні новини

За прогнозом Міжнародного валютного фонду, із 2025 року курс долара до гривні поступово зростатиме і вже 2027 року переступить позначку в 50 гривень за долар. Зокрема, середньорічний курс долара у 2024 році складе 41 гривню.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що Нацбанк навряд чи підвищить планку курсу вище 40 гривень за долар,  адже в бюджеті на 2024 рік середньорічний курс закладений на рівні 40,6 гривні, а наразі курс нижчий за цю позначку. 

www.unian.ua

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *